İçeriğe geç

Çaykaranın Kaç Köyü Var

Trabzon Çaykara Alevi mi?

Bugün yetki alanımız dışında kalan Çepni yerleşim yerlerinin çoğu -neredeyse tamamı- “Alevi”dir. “Hacı Bektaş Veli Vilayetnamesi’nde, H.

Trabzon Çaykara ne zaman ilçe oldu?

İlçemiz 1925 yılına kadar Of kazasına bağlı bir köy iken, Bucak 01.06.1947 tarih ve 5071 sayılı kanunla ilçe statüsü kazanmış ve 01.01.1948 tarihinde fiilen kurulmuştur.

Trabzon Çaykara hangi Türk boyundandır?

Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebine mensuptur. Giresun ve Ordu’nun tamamı; Trabzon’un Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya, Çaykara; Gümüşhane’nin Kürtün’ü (Kürtün-i Bala); Rize Merkez, İkizdere, Kalkandere; Çepniler ağırlıklı olarak Samsun’un Canik ilçelerinde yaşamaktadır.

Çaykara ne zaman oftan ayrıldı?

Cumhuriyet döneminde daha önce bucak veya belediye statüsünde olan Çaykara, 1948 yılında Of’tan ayrılmış, Hayrat ve Dernekpazarı ise 1990 yılında Of’tan ayrılarak ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Trabzon çepnileri Alevi mi?

1877/1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Doğu Karadeniz’de Ruslara karşı direnen Çepniler, yenilgiden sonra göç etmişler ve ilk olarak bu göç yolu üzerinde bulunan Şalpazarı’na yerleşmişlerdir. (Yalçın 2005: 43) Batı Anadolu Çepnilerinden farklı olarak Şalpazarı Çepnileri Alevi değil Sünni’dir.

Trabzonda Alevi köyü var mı?

Tarihi Güvenç Abdal Ocağı olan Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerindeki eski Alevi Çepni yerleşimleri. Artık sadece Akçaabat Eskiköy köyü Alevi’dir.

Çaykaralılar nereli?

ÇaykaraLandTürkeiProvinzTrabzonGeografische RegionSchwarzmeerregionVerwaltung18 weitere Zeilen

Çaykara ismi nereden gelir?

İlçemizin 27 Şubat Bağımsızlık Günü olarak kutlanmaktadır. İlçemiz “Çaykara” adını Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği yerdeki taşlardan çıkan “Çaykara suyu”ndan almıştır.

Çaykara neyi meşhur?

1-Mısır, arpa ve buğday unundan yapılan çeşitler (kuymak çeşitleri, su hasili, kavut hasili gibi yemekler). 2-Öğütülmüş mısır, arpa ve buğdaydan yapılan çeşitler (mısır çorbası, arpa çorbası, kendüme, çırıhta, bulgur pilavı gibi yemekler…) 3-Koliva (haşlanmış mısır). Yöremizde meşhurdur.

Çepniler nereden gelmiştir?

Anadolu’ya büyük Türkmenlerin ikinci gelişi, 1220’lerde başlayan Moğol istilası sırasında gerçekleşti. Moğolların tetiklediği bu ikinci göç dalgasının bir sonucu olarak büyük bir Çepni grubunun Anadolu’ya geldiği bilinmektedir.

Çepniler laz mıdır?

Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.

Trabzon hangi soydan gelir?

Fatih Sultan Mehmed döneminde Karamanoğulları’ndan Türkmenler, Oğuzların Avşar kabilesi ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişti. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.

Trabzon oflular rum mu?

Sonuç olarak, 19. yüzyılın başlarında şu anki Trabzon ilinin nüfusu Ermeniler, Rumlar ve Türklerden oluşuyordu. Nüfusun çoğunluğu Türklerdi. Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyordu.

Trabzonluların soyu nereye dayanır?

Trabzon İmparatorluğu’ndaki nüfusun çoğunluğunu, antik çağlardan beri bölgede yaşayan Kafkas kökenli Tzanlar (Lazlar) oluşturmaktadır. Bu durum, imparatorluğun çağdaş tarihçilerinin belgelerine de yansımış ve Trabzon İmparatorluğu “Tzaniti (Lazistan) Krallığı” olarak adlandırılmıştır.

Oflu olmak ne demek?

Transhümantizm. Transhümantizm yazın sıcaktan kaçmak ve hayvanlar için yemyeşil otlaklar bulmak amacıyla yapılır. Günümüzde bu aktivite yerini turizm amaçlarına bırakmaya başlamıştır. Hayrat Of’tan ayrıldıktan sonra plato olmasa da platonun kadim sakinleri kendilerini hala Oflu olarak tanımlamaktadır.

Hangi Karadeniz bölgesinde Alevi köyleri var?

Nüfusunun tamamı Alevilerden oluşan Şiran İlçesi’ndeki köyler şunlardır: Balıkhisar, Başköy, Çal, Çambaşı, Çavlan, Darıbükü, Dilekyolu, Eliyorum, Güreş, İnözü, Kırıntı, Sinanlı, Susuz, Tepedam, Yedibölük, Yeniköy, .

Trabzon Alevilerine ne denir?

Kızılbaş kelimesi Anadolu ve Bulgar Alevilerini tanımlamak için de kullanılmıştır. Osmanlı kayıtlarında Alevi-Türkmen kökenli Seyyid Müslümanlara “Kızılbaş” denilmiştir.

Çepniler hangi illerdedir?

Çepnilerin bir kısmı kimliklerini açığa çıkarmadan Trabzon, Çaykara, bir kısmı da Rize yöresine yayılmış; Vakfıkebir, Akçaabat, Ordu-Gürgentepe ve Gölköy’e yerleşmişlerdir. Gölköy ve Gürgentepe, Çepniler için çok önemli merkezlerdir.

Çaykara nereli?

ÇaykaraLandTürkeiProvinzTrabzonGeografische RegionSchwarzmeerregionVerwaltung18 weitere Zeilen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir