İftira atan kişi ne ceza alır?
Suçsuz bir kişiye hapis cezasından başka adlî veya idarî yaptırım uygulanması Mağdur hakkında hapis cezasından başka adlî veya idarî bir yaptırım uygulanması halinde; İftira atan kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İftira uğrayan bir kişi ne yapmalı?
İftiraya uğrayan mağdur, suçluya karşı şikayette bulunabilir ve savcı, iftira işlendiğini öğrenirse kendi inisiyatifiyle soruşturma açabilir. Savcı soruşturma açarsa ve suç şüphesini haklı çıkaracak yeterli delil elde ederse, iddianame düzenler ve kamu davası açar.
İftira atan kişiye Allah ne yapar?
“Kim bir Müslümana iftira atmak niyetiyle iftira atarsa, Allah onu kıyamet günü söylediği sözden kurtuluncaya kadar cehennem köprülerinden birine hapseder.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 36/4883) buyurmuştur. “Akılsız ol, yalancı olma.” (Hazreti Ali)
İftira atanın sonu ne olur?
Kişinin hakaret suçunu işlediği hususunda şüpheye yer bırakmayacak şekilde bir kanaat varsa; Türk Ceza Kanununun 267. maddesine göre, haksız fiille suçlanan kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Asılsız iftiranın suçu nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesinde düzenlenen hakaret suçunun en basit şeklinin işlenmesi halinde hakaret suçunu işleyen faile bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir. “Suçun maddi izlerini ve delillerini tahrif ederek hakarette bulunulması halinde ceza yarı oranında artırılır.
Namus iftira davası nasıl açılır?
Hakaret davası nasıl açılır? Asliye ceza mahkemesi, hakaret davasını incelemek ve karara bağlamakla görevlidir. Onuru zedelenen kişi, yani mağdur, onuruna hakaret mağduru olduğunu ispatlayan delillerle ve söz konusu suç için hazırlanmış bir dilekçeyle başvuruda bulunmalıdır.
İftira atan kişiye ne denir?
İftira atan kişiye “Müfterî” denir. Ayrıca “ifk” kelimesi “e.f.k” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır ve “bühtan” kelimesi “iftira atmak ve aldatmak” anlamına gelen “b.h.t” soyundan gelen fiilin mastarı olarak kullanılır. Peygamberlerin hikayelerini anlatırken, Kur’an-ı Kerim zaman zaman onların maruz kaldığı iftiralardan da bahseder.
İftira suçu neleri kapsar?
Savcılar, kamuoyu adına resen araştırılabilecek suç haberlerini rapor olarak kabul ederek soruşturma başlatırlar. Bir kişi basın ve yayınlarda haksız yere yasadışı bir eylemle suçlanırsa, bu bağlamda bu bir iftiradır.
Biri size iftira atarsa ne yapmalı?
İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir.
Birisine iftira atmanın günahı nedir?
İftira, bir kişinin bir suçla asılsız bir şekilde suçlanmasıdır. Kuran-ı Kerim’de tam olarak 59 yerde geçen iftira terimi, birçok başka yerde de aynı anlamda kullanılır. Eğer Kuran’da geçtiği şekliyle bakarsanız, iftira Allah’a, Peygamberlere ve inananlara yöneltilmiş büyük bir günahtır.
İftiranın bedeli nedir?
Basit hakaret suçunda ceza 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1). Nitelikli hakaret suçu işlenirse, suça verilecek ceza yarı oranında artırılır. Başka bir deyişle, failin kendisi hakaret suçunu maddi delillerle ispat ederse, suçun en basit şekline verilecek ceza yarı oranında artırılır (TCK m. 267/2).
Haksız yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Kendisine iftira suçu işlenen kişi, iftirayı ispatlayacak delillerle birlikte Başsavcılığa bir dilekçe vermeli ve dilekçede hangi olguların araştırılması gerektiğini açıkça belirtmelidir. İftira eden taraf, iftira eden tarafa karşı tazminat talep etme hakkına sahiptir.
İftira karşı nasıl davranmalı?
Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.
Bir insan neden iftira atar?
İftiranın kökü, bilinçaltı bir nedenden dolayı intikam alma duygusunda yatar. İftiracı, iftira attığı kişiye, kendisine zarar vereceğini umduğu suçlamaları, özellikleri ve sitemleri yükler; daha doğrusu: yapışır. “İz bırakma” mantığıyla muhatabını karalamaya çalışır.
İftira atmanın para cezası ne kadar?
İftira suçu ve cezası, suçun içeriği mahkemede tespit edilip ispatlandıktan sonra belirlenir. İftira edilen taraf tanınmış ve saygın bir kişi ise verilecek ceza daha yüksektir. İftira suçunda ceza 1 ila 4 yıl arasında hapistir.
İftira suçu neleri kapsar?
Savcılar, kamuoyu adına resen araştırılabilecek suç haberlerini rapor olarak kabul ederek soruşturma başlatırlar. Bir kişi basın ve yayınlarda haksız yere yasadışı bir eylemle suçlanırsa, bu bağlamda bu bir iftiradır.
Hangi durumlarda iftira davası açılır?
Hangi durumlarda hakaret davası açılabilir? “İftira” suçu, bir kişinin soruşturma, kovuşturma veya idari yaptırım uygulama amacıyla hukuka aykırı bir eylemle suçlanması durumunda, eylemin işlenmediği bilinmesine rağmen oluşur. İftira suçuna karşı hakaret davası açılır.
İftira suçundan tutuklama olur mu?
Mağdur, hakaret suçunu işlemediğinden dolayı beraat etmiş veya hakkında kovuşturma yapılmamışsa; Mağdur, bu fiil sebebiyle yakalanmış veya tutuklanmışsa; Hakaret eden kişi ayrıca, hürriyeti bağlayıcı ceza (TCK m.267/4) hükümleri uyarınca dolaylı fail olarak cezalandırılır…