Nazırlığı ne demek?
Nazir kelimesi Osmanlı İmparatorluğu ve Selçuklu devletlerinde devlet işlerini yürütmekle görevli kişilere verilen isimdir. Örnek vermek gerekirse: “Dahiliye Nazırı” (Interior Minister), “Dışişleri Nazırı” (Forign Minister).
Nazırlık yapmak ne demek?
Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde nazır kelimesi, devletin çeşitli işlerinden en az birini yürütmekle görevli olan kişiyi ifade eder.
Nazır olmak ne demek TDK?
Nazir kelimesi, Osmanlı İmparatorluğu ve Selçuklu Devleti gibi birçok Türk devletinde herhangi bir devlet işini yürütmekle görevlendirilen kişileri ifade eder. Ayrıca denetçi kelimesi; bir yere bakmak, o yere bakmak ve başka bir yere bakmak anlamında kullanılır.
Nazır nedir Selçuklu?
İslam devletlerinde çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticilerini veya kontrolörlerini ifade eden bir terim. İslam devletlerinde, resmi konuların görüşüldüğü ve kararlaştırıldığı parlamento ve ona bağlı hükümet organları.
Nazırlık nedir Osmanlı?
Devletin önemli kurumları Nişancı ve Reis-ül Küttab gibi yüksek rütbeli devlet görevlilerinin şahsiyetlerine dayanmak yerine kalıcı kurumlara dönüştürüldü. Bu kurumlara Nezaret (Bakanlık) adı verildi ve Hükümet Bakanları (yani bakanlar) bu kurumları yöneten kişiler oldu.
Nazırlıklar nelerdir?
Bakanlıklar veya eskiden daire başkanlıkları olarak adlandırılan birimler, devletin belirli bir konudaki (eğitim, maliye, sağlık, savunma vb.) işlerini yöneten kuruluşlardır.
Nazır ne demek edebiyatta?
Nazire, başka bir şair tarafından yazılmış ve bir şairin şiiriyle aynı biçim, ölçü, uyak ve umlaut kullanan bir şiirdir. Divan edebiyatı bir şiir türüdür. Kelime, “eş, değer” anlamına gelen Arapça “nazir” kelimesinden gelir.
Nazır görevi nedir?
Ticaret ve Ziraat Bakanlığı, Osmanlı İmparatorluğu’nda ticaret ve tarımdan sorumlu bakanlığa verilen addır. Osmanlı İmparatorluğu’nda modern anlamda bakanlıkların kurulmasından önce, tarım ve ticari işlerden sorumlu ilk yetkili Arpa Emini olarak adlandırıldı.
Nazırlığı kim kurdu?
Maarif Nazırı Selim Satı Paşa (1837-1841) döneminde, başlangıçta bir üniversite görünümünde olmayan Mekteb-i Harbiyye’de önemli tedbirler alındı. Teorik derslerden sorumlu bir ders sorumlusu kadrosu oluşturuldu.
Nazır ne demek Osmanlı?
Osmanlılarda mali, idari ve vakıf kurumlarının yöneticisine veya kontrolörüne Nazır, bu kurumların ve faaliyetlerin de adına Nizâret denilirdi.
Eski dilde nazır ne demek?
Bakan – Nişanyan Sözlüğü. Arapça nāẓir ناظر kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime “bakan, gözetmen” anlamına gelen nẓr kökünden gelir.
Nazır vermek ne demek?
Bir şeye haset, kıskançlık veya haset duygusuyla bakan kişi, bakışlarıyla onu zararlı bir şekilde etkiler.
Nazır bakan ne demek?
Cevap: Bir yere (ev, oda, vb.) bakmak
Nazır eylemek ne demek?
Nazar “bakmak” anlamına gelir ve “nazır” yüzü bir yere dönüp bakıp inceleyen kişi anlamına gelir. Kelime isim olarak kullanıldığında, vekil ve bakan anlamına gelir. “Denetleme” terimi aynı kökten türetilmiştir ve hem “itibar” hem de “manzara” anlamında kullanılır.
Nazır vekili ne demek?
Ankara hükümeti, “nezaret” yerine “milletvekili”, “bakan” yerine de “milletvekili” ifadelerini kullanmayı tercih etti. Buradaki yetki, milletin ve onun temsilcisi olan Millet Meclisi’nin yetkisi anlamına geliyor.
Nazır ne demek edebiyatta?
Nazire, başka bir şair tarafından yazılmış ve bir şairin şiiriyle aynı biçim, ölçü, uyak ve umlaut kullanan bir şiirdir. Divan edebiyatı bir şiir türüdür. Kelime, “eş, değer” anlamına gelen Arapça “nazir” kelimesinden gelir.
Nazır’ın kelime anlamı nedir?
19. yüzyılda literatüre giren “nazır” kelimesinin sözlük anlamı “nazarla bakan”dır. Aynı kelime bir meslekte sorumluluk ve yetki sahibi olan kişiler için de kullanılır.
Harbiye Nazırı rütbesi nedir?
Harbiye Nezareti ordunun idari işlerini yürütmekten sorumluydu. Ordunun komuta mekanizması, liderliği ve idaresi Harbiye Nezareti’ne bağlı Erkan-ı Harbiye Dairesi veya Genelkurmay tarafından yönetiliyordu. Harbiye Nazırı’nın Paşa rütbesinde olması gerekiyordu.
Dahiliye nazırlığı ne işe yarar?
Dahiliye Nezareti veya İçişleri Bakanlığı, son dönem Osmanlı hükümetlerinde iç işlerinden sorumlu bakanlığa verilen isimdir. Osmanlı İmparatorluğu’nda modern anlamda bakanlıkların kurulmasından önce, iç işlerinden sorumlu ilk yetkili Sadrazam Kethüdası olarak adlandırılıyordu.