Dava dilekçesindeki talep değiştirilebilir mi?
Davacı, mevcut talep sonucuna yeni bir talep ekleyebilir veya talep sonucunu tamamen değiştirebilir. İki sorgu sonucu arasında bir bağlantı olması gerekmez. Bu konuda kanunda herhangi bir kısıtlama yoktur.
Hangi hallerde dava usulden reddedilir?
Gerekçenin hukuka aykırı veya yetersiz olduğu bulunursa dava reddedilir. Deliller için avans ödemesi, bir son tarih belirlenmesine rağmen ödenmezse, dava esas ve usule ilişkin olmayan nedenlerle reddedilebilir. Masraflar için avans ödemesi ödenmezse, dava usule ilişkin nedenlerle reddedilmelidir.
Dava yanlış kişiye açılırsa ne olur?
Yanlış temsil edilen tarafın değişmesi veya eksik tarafın davaya katılması caiz değilse, açılan dava reddedilip gerçek davacı tarafından veya gerçek davalıya karşı yeni bir dava açılması gerekir; ancak gönüllü taraf değişikliğinin gerekli olduğu ve gönüllü güven ortaklığının yaratılması gereken haller hariçtir.
Dava talep konusu nedir?
Davanın konusu, davanın ne hakkında olduğunu ve mahkemenin talebin sonucuna bağlı olarak ne hakkında karar vermesi gerektiğini belirler. Davanın konusu ile talebin sonucu arasında yakın bir bağlantı vardır, ancak aynı şeyi ifade etmezler.
Talep sonucu nasıl değiştirilir?
Bir olgusal unsur değişirse davanın değişmesi mümkündür. Örnekler; Davalı rıza göstermezse, davacı davasını tamamen değiştirerek davanın sonucunu değiştirebilir. Davalı rıza göstermezse, davacı argümanını tamamen değiştirebilir ve dava nedenini değiştirebilir.
Taleple bağlılık ilkesi nedir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Talebe bağlılık” başlıklı 26. maddesinin birinci fıkrasında; “Hâkim, tarafların taleplerinin sonucuna bağlı olup, daha fazla veya daha azına karar veremez.
Dava usulden reddedilirse vekalet ücreti çıkar mı?
Uyuşmazlığın konusu belirli bir değere sahip olduğu hâllerde, davanın şartlarından biri oluşmadığı ve husumet sebebiyle davanın reddedildiği takdirde (HMK m. 114-115), maktu ücreti geçmemek üzere orantılı bir vekalet ücreti alınır.
Davada ilk itirazlar nelerdir?
Sadece yargılamanın başlangıcında ileri sürülebilen ve bu nedenle davanın görülmesini engelleyen itirazlara ön itirazlar denir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda ilk itirazlar iki başlık altında sınıflandırılır: ilk yetki itirazı ve ilk tahkime elverişlilik itirazı.
Usulden bozma sonrası ne olur?
Karar usul yönünden bozulsa bile, mahkeme iptal kararına uymaya karar verirse önceki hüküm artık geçerli olmaz. Bu durumda mahkeme artık iptal kararında belirtilen usul nedenleriyle bağlıdır.
Haksız yere dava açılırsa ne olur?
Kötü niyetli hareket eden davalı veya dava açmaya hakkı olmadığı halde dava açan taraf da beş yüz ile beş bin Türk Lirası arasında disiplin cezası ile cezalandırılabilir. Avukat bu durumlara sebep olmuşsa kendisine disiplin cezası verilir.
500 TL için dava açılır mı?
Bir dava açmanın ortalama maliyetinin 500 ila 1000 TL arasında olduğu bilinmektedir. Davalar mahkemede fiziksel olarak veya çevrimiçi olarak açılabilir. Mahkemede açılan fiziksel davalarda dava açma maliyeti mahkeme hazinesine ödenir.
Hangi hallerde dava düşer?
Dava ile ceza arasındaki bağı azaltan 6 neden vardır: Sanığın veya hükümlünün ölümü, af, zamanaşımı, davanın geri çekilmesi, uzlaşma ve avans.
Davaların yığılması ne demek?
Bir davacı aynı davalıya karşı aynı iddia beyanında aralarında bir sıralama, yani birincil-ikincil ilişki olmaksızın birden fazla bağımsız iddia ileri sürdüğünde, buna dava birikimi denir. Böyle bir durumda, tüm iddialar bağımsız, eşit ve eşit öneme sahiptir.
Talep dilekçesi ne zaman sonuçlanır?
Anayasa’nın 74. maddesine göre dilekçe hakkı; Vatandaşlar, kendileri veya kamuoyu hakkında ilgili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yazılı istek ve şikâyetlerini sunma hakkına sahiptir. Aynı kanunun 7. maddesine göre şikâyetçiye en geç otuz gün içinde gerekçeli cevap verilir. 8.
Bir dava en az kaç ay sürer?
Bir davanın seyri, davanın konusuna göre değişiklik gösterebilir. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, bir davanın ortalama tamamlanma süresi 100 ila 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde, bir hukuki uyuşmazlığın süresi 70 ila 100 gün arasında değişebilmektedir.
Dava dilekçesi düzeltilebilir mi?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 176. maddesine göre, ıslah iki şekilde yapılabilir: tam veya kısmi. Tam ıslah halinde davacı, davasını baştan (dava dilekçesi) değiştirir ve bir hafta içinde yeni bir dava dilekçesi verir (HMK m. 180).
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın dilekçe hakkının kullanılması ve bilgi edinme hakkına ilişkin 2004/12 sayılı Genelgesi’nin 1/a maddesinde ayrıca; “Ad, soyad ve adres içermeyen, imzasız, belirli bir konusu bulunmayan veya yargı mercilerinin görevine giren konulara ilişkin dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
Cevaba cevap dilekçesinde yeni talep eklenebilir mi?
Cevap dilekçesinde talep miktarının artırılması mümkün değildir. Talepte böyle bir artış beyanının dilekçeye eklenmesi halinde, bu, değişiklik yapma hakkınızın bir defaya mahsus kullanılması olarak değerlendirilir.
Mahkemeye verilen dilekçe geri alınabilir mi?
Davacının davadan dönebilmesi için davalının rızasının bulunması gerekir (m. 185/1) (Kuru, B.: Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Altıncı Baskı, Cilt II, İstanbul 2001, s.