Maaş bordrosunu kim düzenler?
Maaş bordrosunun düzenlenmesi: Tüm bu hesaplamalardan sonra işveren veya muhasebe departmanı maaş bordrosunu hazırlar. Bu belgede çalışana ödenecek toplam tutarın yanı sıra kesintiler ve ek ücretler de ayrıntılı olarak belirtilir.
Bordro işlemlerini kim yapar?
Maaş bordrosu nasıl alınır? Özel sektörde çalışanlar maaş bordrolarını çalıştıkları kurumun insan kaynakları biriminden alabilecekleri gibi bu işlemi e-devlet üzerinden de gerçekleştirebilirler.
Bordrolamayı kim yapar?
Bordro ve İnsan Kaynakları Uzmanı, yeni işe alınan personelin işe giriş belgelerinin hazırlanması, bordro muhasebesinin düzenlenmesi ve çalışanın şirketten ayrılışına kadar tüm personel hukuku sürecine eşlik etmekten sorumludur.
İşveren işçiye bordro vermek zorunda mı?
Kanunun 37. maddesinde, işverenin işyerinde veya bankaya ödeme yapması halinde işçiye, ücretin hesaplanmasına ilişkin imzalı makbuz veya işyerinin özel işaretinin bulunduğu makbuz vermekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır.
Maaş bordrosu kimden istenir?
Maaş bordrosu almak için, maaşınızı aldığınız gün işyerine gidip maaş bordrosu talep etmeniz gerekir. İşyerinizde muhasebe departmanı varsa, oradan maaş bordrosu talep edebilirsiniz.
Ücret pusulası ile bordro aynı mı?
Bordro ve banka ekstresi aynı şey değildir. Uygulamada sık sık karıştırılmasının nedeni, resmi ilişkilerin neredeyse aynı olmasıdır. Bordronun dayanağı 5510 sayılı yasa olmasına rağmen, banka ekstresinin dayanağı 4857 sayılı yasadır.
Özel sektör maaş bordrosu nasıl alınır?
Maaş bordrosu nereden alınır? Memurlar ve emekliler maaş bordrolarını e-devlet üzerinden alabilirler. Özel sektör çalışanları maaş bordrolarını kurumlarının insan kaynakları biriminden talep etmelidir.
Bordro uzmanı nasıl olunur?
Üniversitelerin işletme yönetimi, muhasebe ve denetim, muhasebe ve finansal yönetim veya insan kaynakları yönetimi bölümlerinden mezun olanlar bordro uzmanı olurlar. Bordro uzmanı, çalışanların çalışma saatlerini, maaşlarını ve sosyal haklarını hesaplamak gibi görevleri üstlenir.
Özlük işleri görevlisi ne iş yapar?
İnsan Kaynakları Sorumlusu, personelin işe alım ve işten çıkış işlemlerini yürütmek, özlük dosyalarını ve bordrolarını hazırlamak ve birimin idari işlerini yürütmekten sorumludur.
Maaş bordrosu verilmezse ne olur?
Madde hükümlerinden anlaşıldığı üzere, işçiye ücret bordrosu düzenlenmemesi veya verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanmaktadır.
Özel sektör bordro ne zaman çıkar?
Maaşları KBS üzerinden hesaplanan genel ve özel bütçeli kuruluşlarda çalışanların bordroları her ayın 14’ü sabahından itibaren E-Bordro uygulaması üzerinden alınabilmektedir. Önceki aylara ait bordrolar ise istenildiği zaman talep edilebilmektedir.
İşyeri bordro vermiyor ne yapmalıyım?
Yapmanız gereken şey, bir kopyasını almadığınız maaş bordrolarını asla imzalamamaktır. İşverenin bu davranışını, iş yerinizin bağlı olduğu çalışanlardan gelen şikayetleri alan Türkiye İş Kurumu Müdürlüğü’ne şikayet edebilirsiniz.
Maaş bordrosu kim imzalar?
Ayrıca, İş Kanunu’na göre, çalışanlar her ay maaş bordrolarını imzalamak zorundadır. İmza almanın iki yolu vardır. Birincisi, her çalışan için maaş bordrosunun kendi kopyasına el yazısıyla imza atmaktır. İkincisi, iş yerinde çalışan tüm çalışanların adlarının bulunduğu bordroyu imzalamaktır.
Öğretmen maaş bordrosunu kim hazırlar?
Maliye ve Hazine Bakanlığı, Muhasebe Genel Müdürlüğü
Memur maaş bordrosu ne zaman hazırlanır?
Memurların maaşları her ayın 14’ünde yayınlanmakta olup memurlar maaş bordrolarını görüntüleyebilmektedir. Ayrıca e-devlet üzerinden e-bordro işlemlerini de yapabilmektedirler.
Maaş bordrosu verilmek zorunda mı?
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 238’inci maddesinde; “İşverenler, her ay ödedikleri ücretlerin bordrosunu tutmakla yükümlüdürler.” denilmektedir.