İçeriğe geç

Mustafa Kemal Atatürk Aslen Nereli

Atatürk’ün soyu nereli?

Mustafa Kemal Atatürk’ün baba tarafından ataları Karaman’dan gelmiş ve Manastır İli Debre-i Balâ Sancağı’ndaki Kocacık’a yerleşmişlerdir. Kocacık, günümüzde Makedonya Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan Arnavutluk sınırına yakın Debre şehrine bağlı bir belediyedir.

Atatürk’ün annesi aslen nereli?

Aile kökeni, II. Mehmed döneminde Karaman’dan Rumeli’ye göç eden ve Selanik ile Manastır arasında kalan Vodina Sancağı’nın “Sarıgöl” kazasına yerleşen “Konyar” olarak da bilinen Yörük Türkmenlerine dayanmaktadır. Zübeyde Hanım, Langaza’daki Rapla çiftliğinde büyüdü. Çocukken okumayı ve yazmayı öğrendi.

Atatürk neden Gaziantep nüfusuna kayıtlı?

Karşılığında Gaziantep halkı, Ulu Önder’e kent meclisinden vatandaşlık teklifinde bulunmuş, Atatürk’ün de onayıyla merkeze bağlı Bey mahallesinin nüfusuna dâhil edilerek resmen Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe geçmiştir.

Ataturkun Öz’ün babası kimdir?

1923’te orada öldü. Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi, Selanikliydi. Uzak ataları Vidin’den ayrılıp Serres’e yerleştiler ve oradan Selanik’e geldiler.

Atatürk aslen Malatyalı mı?

İnanması zor bulduğum şeyler söyledi ve bana Osmanlı Türkçesi’nde bazı belgeler gösterdi. Tapu senetleri, nüfus kayıtları, mahkeme kayıtları ve dil kayıtları olduğunu söyledi. Ve anlatmaya başladı: “Mustafa Kemal, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde doğdu. Ailesi Çakıroğulları olarak bilinir.

Atatürk’ün soyu yunan mı?

Mustafa Kemal Atatürk’ün baba soyu, Konya/Karaman’dan göç ederek Makedonya’ya yerleşen, Rumeli’de “Kocacık” Yörükleri olarak adlandırılan “Kızıl Oğuz”lara dayanmaktadır.

Ali Rıza Efendi’nin soyu nereden gelir?

Ailenin, Konya/Karaman veya Aydın/Söke’den gelip Makedonya’nın Bitola Vilayeti’ne bağlı Debre-i Bala Sancağı’nın Kocacık köyüne yerleşen ve 1830’lu yıllarda buradan Selanik’e göç eden Kocacık Yörüklerinden olduğu sanılmaktadır.

Atatürk’ün annesi Türk müdür?

Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, II. Mehmed zamanında Konya’dan Selanik’e göç eden Konyarlar adlı Yörüklerden gelen Hacı Sofu ailesine mensuptu. Babası Ali Rıza Bey ise Makedonya doğumlu bir Yörük’tü.

Atatürk hangi Türk boyundandır?

Dedesi Ahmet Bey ile ağabeyi Hafız Mehmet Bey’in “Kızıl” lakabından ve yerleştikleri topluluğun adının “Kocacık” olmasından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Bey’in baba tarafı Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol oynamış olan “Kızıl Oğuzlar” veya “Kocacık Yörükleri, Türkmenler”den gelmektedir.

Atatürk’ün soy ismi nedir?

Soyadı Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden beş ay sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen 2587 sayılı Kanun ile “Atatürk” soyadı verildi. 17 Aralık 1934’te çıkarılan kanunla, bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

Mustafa Kemal Paşa hangi nüfusa kayıtlı?

Belediye meclisi Atatürk’e “Vatandaşlık Belgesi” verilmesine karar verdi. Atatürk, Gaziantep Nüfus Kayıt Defteri’nde (Bey Mahallesi, Hane 41, Cilt 86, Sayfa 56, Ali Rıza’nın oğlu Zübeyde’nin kızı, Gazi Mustafa Kemal, 1881’de Selanik’te doğdu) olarak listelendi.

Neden Gazi Mustafa Kemal?

Atatürk, askerlik yıllarındaki hizmet ve başarılarından dolayı kendisine verilen Bey (1911), Paşa (1916) ve Gazi (1921) unvanlarıyla birlikte Mustafa Kemal adını kullanmış ve 1934 yılına kadar sık ​​sık “Gazi” ünvanıyla anılmıştır.

Ali Rıza Efendi Alevi mi?

Yörük Türkmenleri de Alevi-Bektaşidir. Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi’nin soyu Kızılkocalılar’dır. Kızılkocalılar’da; Anadolu Alevi-Bektaşilerinin Balkanlardaki bir koludur. Kızılkocalılar da Türkmendir.

Atatürk üvey mi?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün üvey babası Ragıp Bey aracılığıyla akrabasıdır. Babası Memduh Hayrettin Bey’dir (Ragıp Bey’in ağabeyi), annesi Vasfiye Hanım’dır. Teselya Savaşı’ndan sonra ailesiyle birlikte Selanik’e göç etmiştir.

Atatürk hangi dine mensuptu?

Farklı kaynaklar Atatürk’ün dini inançları hakkında farklı sonuçlar çıkarmıştır. Bazı kaynaklar onun Müslüman olduğunu iddia ederken, diğerleri onun deist, ateist veya agnostik olduğunu iddia etmektedir.

Atatürk aslen hangi milletten?

Bazı kaynaklar Arnavut veya Makedon kökenli olduğunu iddia etmektedir. Ali Rıza Bey ve Zübeyde Hanım 1871’de evlenerek Ali Rıza Bey’in babasına ait olan Selanik’teki Yenikapı’daki eve yerleşmişlerdir. Atatürk bu çiftin çocuğu olarak 1296’da Selanik’teki Rumi’de (Gregoryen 1880–1881) doğmuştur. Doğum günü bilinmemektedir.

Atatürk Hz Muhammed’in soyundan mı?

Atatürk, hem anne hem de baba tarafından Hasan ve Hz. adlarıyla dünyaya gelmiştir. Hüseyin soyundan gelmektedir. Rivayetlere göre Sarı Saltuk, Peygamber ve Hacı Bektaş soyundan gelen bir Türkmen askeri olarak bilinmektedir.

Ali Rıza Efendi Alevi mi?

Yörük Türkmenleri de Alevi-Bektaşidir. Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi’nin soyu Kızılkocalılar’dır. Kızılkocalılar’da; Anadolu Alevi-Bektaşilerinin Balkanlardaki bir koludur. Kızılkocalılar da Türkmendir.

Ali Rıza Efendi aslen nerelidir?

Ali Rıza Efendi (1839-1888) memur, Mustafa Kemal Atatürk’ün babası ve Zübeyde Hanım’ın eşiydi. O zamanlar Konstantinopolis/İstanbul’dan sonra Avrupa’nın en önemli şehri olan Selanik’te (bugünkü Yunan Makedonya’sındaki Selanik) doğdu. Memur Mustafa Kemal Atatürk, Zübeyde Hanım’ın babası ve eşiydi. O zamanlar Konstantinopolis/İstanbul’dan sonra Avrupa’nın en önemli şehri olan Selanik’te (bugünkü Yunan Makedonya’sındaki Selanik) doğdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gürcü Escort