İçeriğe geç

Muhtara Tebliğ Usulsüz Mü

Muhtara yapılan tebligat usulsüz mü?

Ayrıca, ilgili araştırma yapılmadan müvekkile tebligat yapılması halinde, bu durum müvekkile yapılan tebligat usulsüzdür.

Muhtara teslim tebliğ sayılır mı?

Yargıtay kararı: “Müdür, kendisine tebliğ edilen tebligatın tebliğinden sorumlu değildir”26 Aralık 2023

21/2 şerhi olmadan muhtara tebligat yapılır mı?

Öncelikle belirtmek gerekir ki: 21. maddenin 2. fıkrası uyarınca adres kayıt sistemindeki muhatabın adresine doğrudan tebligat yapılamaz. Muhataplara gönderilen ilk tebligat 21.2. maddeye uygun olarak herhangi bir açıklama eklenmeden normal şekilde gönderilmelidir.

Muhtara tebliğ edilen tebligat süresi ne zaman başlar?

Evdekiler tebligatı almazlarsa veya imzalamayı reddederlerse tebligat memuru tebligatı okul müdürüne bırakır (Madde 21 uyarınca tebligat). Ancak süre tekrar değişmez, 15 gün sonra başlar. Ancak komşular örneğin muhatabın pazara veya işe gittiğini söylerlerse süre o gün başlar. Çünkü muhatap aynı gün geri döner.

İhtarname muhtara tebliğ edilir mi?

Kapıya, bildirimin müdürün odasına iletildiğini belirten bir not asar. Görevli memur ayrıca orada bulunan komşulara da bildirimde bulunur. Bu nedenle, kapıya, bildirimin müdürün odasına iletildiğini belirten bir not asıldığında bildirim teslim edilmiş sayılır.

21 maddeye göre muhtara teslim nedir?

Kanunun 21/2. maddesine göre; gerçek kişi olan muhatap, MERNİS adresinde hiç ikamet etmemiş veya bu adresi daimi olarak terk etmiş olsa dahi, tebligat memuru, tebligatı imza karşılığında muhtara veya kolluk kuvvetine teslim eder ve muhatabın kapısına bu hususu belirten bir ihbarname asmak suretiyle tebligat işlemini gerçekleştirir.

Muhtara gelen tebligat alınmazsa ne olur?

Bilinen son adresin tebligata elverişli olmadığının tespiti veya tebligat yapılmaması halinde, muhatabın adres kayıt sistemindeki ikametgah adresi, bilinen son adres olarak kaydedilir ve tebligat oraya yapılır.

Usulsüz tebligat nasıl ispatlanır?

“Tebligatın usulsüz yapıldığını öğrenen muhatap, bu tebligatı öğrendiği tarihten itibaren yedi gün içinde icra mahkemesine şikâyette bulunarak tebligatın usulsüz olduğunu ileri sürmek zorundadır.” Şikâyetçinin bildirdiği bilgi edinme tarihi kesindir; bu tarihin aksi ancak karşı tarafça yazılı belge ile ispat edilebilir.

Tebligat evde yoksa nereye gider?

(2) Bildirim, tren muavini veya kurum müdürü gibi en üst amir tarafından yapılır. Aynı konutta oturanlara veya bir hizmetliye bildirim MADDE 25 – (1) Bildirim yapılacak kişi ikametgahında bulunmuyorsa, bildirim aynı konutta oturanlara veya bunların hizmetlilerinden birine yapılır.

Doğrudan muhtara tebligat yapılabilir mi?

Mahkeme, savcılık, icra dairesi gibi resmi kurum ve kuruluşlardan gelen tebligatlarda veya para cezalarında, posta geldiğinde adreste kimse yoksa postacı kapıya tebligat kağıdı yapıştırır ve belge mahalle muhtarına gider. Bu tebligatlar geçerlidir.

Usulsüz tebligat nasıl anlaşılır?

Tebligat tarihi, mektubun kapıya asıldığı tarih olarak kabul edilir. Ancak Yargıtay kararları, muhatabın adreste bulunmamasının sebebinin tebligat belgesinde belirtilmemesi halinde tebligatın usulsüz sayılacağını hükme bağlamıştır.

Usulsüz tebligat nereye şikayet edilir?

Uygunsuz bildirim şikayeti, muhatabın Bildirim Yasası’na uygun olarak yapılmayan bir bildirime itirazıdır. Şikayet, yetkili mahkemeye sunulan bir başvuru ile yapılır. Şikayet başvurusu, bildirimin usulsüzlüğünün nedenlerini ve iddiaları ayrıntılı olarak belirtir.

Muhtarlıktan gelen tebligat e-devlette görünür mü?

Ayrıca e-devlet üzerinden size gönderilen SGK e-tebligatına da başvurabilirsiniz. Bu mahkemeler veya yetkili kurumlar tarafından size gönderilen tebligatlara itiraz edebilirsiniz.

Usulsüz tebligat bozma sebebi mi?

Hukuki işlemler sırasında usulüne uygun bildirim, taraf oluşumu, adil yargılanma ve dinlenilme hakkı açısından önemlidir21. Bu maddede belirtilen hakların ihlaline yol açan usulsüz bildirimin varlığı, bozma nedeni sayılır.

Muhtar tebligatı ne kadar saklar?

Başkan, ihtiyar heyeti üyeleri, polis şefleri ve memurlar, kendilerine önceki fıkralar uyarınca teslim edilen belgeleri kabul etmekle yükümlüdürler. Tebligat belgeleri teslim edilen kişiler, tebligat belgelerini üç ay süreyle saklamakla yükümlüdürler.

Usulsüz tebligat hangi durumda geçerli hale gelir?

Daha önce de belirtildiği gibi, düzensiz bir bildirim kesinlikle geçersiz bir bildirim değildir. Muhatap, bildirimi bir şekilde öğrendiyse, hukuka aykırı olarak yapılmış olsa bile, bildirim geçerlidir. Teslim tarihi, muhatabın düzensiz teslimatın içeriğinden haberdar olduğunu beyan ettiği tarihtir (Tebligat Kanunu md. 32/II).

Usulsüz tebligat suç mudur?

Sahte adres bildirme: Bildirimin zorunlu olduğu hallerde, kendi adını veya adresini ya da başkasının adını veya adresini yalan olarak bildiren kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm Tebligat Kanunu’nun 53. maddesinde yer almaktadır.

Tüzel kişilere tebligat muhtara yapılır mı?

Köye ilişkin tebligatlar köy muhtarına yapılır. Tüzel kişinin yetkili temsilcisi normal çalışma saatleri içinde hazır bulunmuyorsa, tebligat yapılacak memur veya çalışan, yetkili temsilciden hiyerarşik olarak daha alt düzeydeki bir kişi olur.

Tebligat suçları nelerdir?

Tebligat suçları Bunlar: ➢ Sahte adres gösterme (Tebliğ, md. 53), ➢ Kendilerine yapılması gereken tebligatı almama (Tebliğ, md. 54, II) ve tebligat muhatabı adına tebligat yapılanların tebligat evrakını muhatabına iade etmemeleri (Tebligat, md. 54, I, ➢ Gerçeğe aykırı beyanda bulunma (TebK).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir